Madspil er både dårligt for miljøet og din pengepung.
Lige for tiden er nogle af de vigtigste ting for mange mennesker at passe bedre på miljøet og samtidig holde pengepungen fyldt.
Klimakrisen raser fortsat, og inflationen i Danmark har ikke været højere, end den er lige nu, i rigtig mange år. Derfor har vi herunder samlet 10 tips og tricks, som kan holde både køleskabet og pengepungen fyldt.
Hold osten frisk
Hvis du gerne vil undgå, at din ost hurtigt bliver muggen og ulækker, skal du bare gøre følgende.
Pak osten godt ind i bage- eller vokspapir og placér den i en luftæt beholder, som eventuelt forsegles med en fugtig klud. På den måde kan ost holde sig i meget lang tid.
Put din mælk i fryseren
Den mælk, som du har tænkt dig at drikke, skal du naturligvis ikke lægge i fryseren, men hvis du er typen, som ofte ender med at hælde mælk ud, fordi det er for gammelt, så er fryseren en god løsning.
Inden mælken bliver for gammel kan du blot hælde den i en isterningeform, og så kan du senere bruge dine mælkeisterninger – som er gode i cirka seks uger – til iskaffe eller endda til te eller kaffe, hvis bare du bruger kogende vand til drikken.
Hold jordbær friske i ugevis
Der er ikke noget værre end at spendere en mindre formue på en bakke jordbær, som bliver for gamle og mugne efter få dage i køleskabet.
Det kan heldigvis undgås, hvis man ‘bader dem’ i en blanding af eddike og vand i cirka et kvarter, inden man sætter dem på køl.
Efter ‘badet’ skal bærrene tørres af med køkkenrulle og lægges i en luftæt glasbeholder, og så kan de holde sig friske i mere end én uge.
Derfor skal du altid vælge saltet smør
Selvom mange bevidst undgår saltet smør, fordi det moderne menneske generelt får for meget salt, er det faktisk en god ide, at vælge den saltede variant, hvis man gerne vil undgå madspild.
Saltet i saltet smør gør nemlig ifølge The Sun, at vandindholdet i smørret er endnu lavere end i usaltet smør, hvilket gør, at det er meget svært for bakterier at vokse i saltet smør, som derfor kan holde sig frisk i utrolig lang tid.
Sådan holder du salat frisk i månedsvis
De fleste kender nok til at have købt dagligvarer ind til hele ugen, men når man kommer til weekenden er salaten blevet helt slatten og kedelig.
Det kan heldigvis ofte løses ved at lægge salatbladene i et isbad, hvilket ofte kan gøre bladene sprøde igen.
Hvis man helt vil undgå slatne salatblade, kan man også bare vikle salaten ind i sølvpapir, før man lægger det ind i køleskabet. På den måde bliver fugten i bladene, og de kan holde sig friske i månedsvis.
Undgå slatten spinat
Hvis du køber salatblade eller spinat i pose, har du garanteret prøvet, at bladene er blevet helt slatne og slimede efter kort tid.
Det kan heldigvis løses ved at lægge et stykke køkkenrulle ned i posen og lukke den igen med for eksempel en klemme eller en elastik.
Køkkenrullen absorberer det meste fugt, hvilket forsinket processen, som gør spinaten/salatbladene slatne og slimede.
Seleri giver frisk brød
Selvom det lyder mærkelig, kan en seleristang sørge for, at dit brød hele tiden er blødt, saftigt og lækkert.
Hvis du placerer en seleristang i brødposen, vil brødet nemlig over tid absorbere stangens saft, hvilket gør, at brødet vil forblive saftigt fremfor at blive tørt og hårdt.
Opbevar aldrig dine kartofler i køleskabet
Kartofler ender ofte i grøntsagsskuffen nederst i køleskabet sammen med for eksempel løg, men det er faktisk et rigtig dårligt sted at opbevare dem.
Nærkontakt med løg får nemlig kartofler til at spirre hurtigere, og kulden får stivelsen i kartoflerne til at blive til sukker, hvilket ødelægger deres smag.
Kartofler bør i stedet opbevares et tørt og køligt sted.
Læg mel i fryseren
En åbnet pose mel skal som minimum opbevares i en lufttæt beholder, hvis man gerne vil have, at det skal holde længe.
Det kan dog holde endnu længere, hvis man opbevarer det i fryseren. Dette trick er særligt nyttigt med fuldkornshvedemel, da det har et højere olieindhold end andre meltyper og derfor har højere risiko for at oxidere uden for fryseren.
Pak bananer ind i film
Du har måske bemærket og studset over, at bananer nogle gange har film viklet rundt om enden, når du køber dem i supermarkedet. Det er der faktisk en rigtig god grund til.
Filmen sørger nemlig for, at ethylengas slipper langsommere ud af enden og til resten af bananen, hvilket forsinket modningsprocessen. Det er altså en god ide at vikle film rundt om den brune ende på bananer, hvis du gerne vil have, at de holder sig gule i længere tid.