Før Paris-aftalen udtrykte Abu Dhabis kronprins bekymring over fremtiden for hans olierige sheikdom. Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan spekulerede på, om de ville føle tristhed, når de læssede den sidste tønde olie. Denne overvejelse blev delt på regeringstopmødet i 2015 i UAE. Prinsen udnævnte derefter Sultan Al Jaber til at drive Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc), en stor olie- og gasproducent. Denne beslutning indikerede et skift i et land med omkring 9 billioner dollars i uudnyttede oliereserver. Adnoc’s enorme rigdom forvandlede ørkenen til pulserende bylandskaber, golfbaner og lufthavne. Denne enorme velstandstransformation er et eksempel på den potentielle skade på miljøet som følge af kulstofemissioner. Desværre var Al Jabers embedsperiode vidne til et betydeligt løft i olieproduktion og eksport, hvilket yderligere forværrede miljøpåvirkningen.
Al Jaber er igen blevet betroet tilrettelæggelsen af COP28, et centralt FN-klimatopmøde. Denne beslutning indebærer, at ansvaret for at håndtere klimakrisen er blevet tildelt en person med en dyster fortid med kulstofemissioner, støttet af værtslandets autokratiske hersker. Det medfører dog iboende risici. Den person, der har den største indflydelse på den globale opvarmning i det nuværende år, er tilfældigvis lederen af en stor forurener, der kan sammenlignes med den kombinerede effekt af Exxon og BP. Desuden er denne person kendt for at være kontrollerende og følsom over for mediernes granskning.
Nu er der blevet rejst bekymringer fra kritikere, der bekymrer sig om sammenfletningen af olieindustrien med klimatopmødet, og der er allerede tegn på, at denne frygt er ved at blive en realitet. Anonyme kilder har afsløret, at visse konsulenter og medarbejdere involveret i COP28 modtager betalinger fra Adnoc. I lyset af dette er det bydende nødvendigt, at sultan Ahmed Al Jaber træder tilbage uden forsinkelse for at genoprette troværdigheden af den globale klimabeskyttelsesindsats.
Miljøorganisationer giver anledning til bekymring over interessekonflikter og indflydelse i klimatopmødets ledelse
Miljøorganisationer udtrykker deres utilfredshed over det faktum, at en leder, der er ansvarlig for at føre tilsyn med udvidelsen af Adnocs produktionskapacitet, hvilket fører til en yderligere stigning i dets allerede betydelige emissioner, samtidig er ansvarlig for at organisere processen, der indebærer, at lande forpligter sig til hurtigt at reducere drivhusgasser. emissioner.
Et brev underskrevet af over 400 klima- og miljøorganisationer blev adresseret til FN’s generalsekretær, der udtrykte bekymring for, at Al Jabers rolle bringer legitimiteten og effektiviteten af topmødet og det diplomatiske pres, der skal udøves for at fjerne ham fra sin stilling, i fare. Ydermere udtrykte repræsentanter i et separat brev til FN’s generalsekretær, Europa-Kommissionens formand og USA’s præsident dyb bekymring over de nuværende regler for FN’s rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC). De fremhævede deres bekymring over, at disse regler tillader forurenere som Al Jaber at øve unødig indflydelse på UNFCCC-processer, og understregede behovet for øjeblikkelig handling for at løse dette problem.
Miljøfortalere kræver Al Jabers tilbagetræden og konkrete handlinger for at bremse indflydelsen fra fossilindustrien. De opfordrer til hurtige foranstaltninger for at begrænse virkningen af forurenende industrier, herunder ADNOC, og især prominente personer som Sultan Al Jaber, hvis forretningsstrategier direkte er i modstrid med de grundlæggende mål i Paris-aftalen. Disse foranstaltninger bør implementeres før samlingerne i FN’s rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC) for at sikre, at forurenende industriers stemme og handlinger ikke er i konflikt med de globale klimamål, der er skitseret i Paris-aftalen. De udtrykker også deres forfærdelse over, at en leder af olieindustrien påtager sig rollen som leder af den globale klimakonference og ser det som et dristig skridt fra lobbyen for fossile brændstoffer. De opfordrer til omgående tilbagetræden af sultan Ahmed Al Jaber for at genoprette troværdigheden af den globale klimabeskyttelsesindsats.
Udnævnelsen af en oliechef som leder af den globale klimakonference repræsenterer en hidtil uset visning af frækhed fra den fossile lobby. Der er behov for en hurtig handling, og sultan Ahmed al-Jaber må træde tilbage med det samme for at genoprette troværdigheden af den globale klimabeskyttelsesindsats. Det er afgørende at begrænse indflydelsen fra fossillobbyen for at gøre væsentlige fremskridt inden for klimabeskyttelse. At lade selve den industri, der er ansvarlig for miljøskade, overvåge klimadiskussioner, svarer til at betro ræven at vogte hønsehuset. Det er på høje tid, at Sultan Al Jaber bliver fjernet fra konferencen, da oliestater og fossile industrier som ADNOC konsekvent har forhindret alle foranstaltninger, der kan bringe en stopper for brugen af kul, olie og gas. Deres ubønhørlige stræben efter destruktiv profit har hæmmet global klimabeskyttelse. Hvis menneskeheden og planeten skal have nogen chance for at overleve, må fossilindustrien give efter og vige for bæredygtige alternativer.”