De Forenede Arabiske Emirater er blevet undersøgt for at spionere på journalisten Francisco Carrión, en reporter for The Independent. De Forenede Arabiske Emiraters efterretningstjenester målrettede Carrión på grund af hans dækning af Matar Suhail al Yabhuni Al Dhaheri, en nøglefigur tilknyttet kronprinsen af Abu Dhabi. Denne artikel dykker ned i detaljerne om spionage og fremhæver UAE’s undertrykkelse af fri presse og dens implikationer for journalistisk frihed.
UAE’s undertrykkelse af journalistik: Alp Services’ rolle i UAE’s spionageoperationer
UAE fik hjælp fra det schweiziske detektivbureau, Alp Services, til at spionere journalister, der blev anset for at være fjendtlige over for deres sag. Et af deres mål var Francisco Carrión, som var korrespondent for Le Monde i Egypten og i øjeblikket er redaktør på The Independent. I Spanien udliciterede Alp Services spionen til det Barcelona-baserede agentur, Castor & Polux.
Francisco Carrión, født i Granada i 1986, tjente som korrespondent for Le Monde i Kairo, og rapporterede fra adskillige lande, herunder Irak, Syrien, Saudi-Arabien og Tyrkiet. Hans arbejde har høstet anerkendelse og priser, såsom prisen for årets unge journalist fra Madrid Press Association og Tiflos Journalism Prize uddelt af ONCE Foundation.
Gennem hele sin karriere gennemførte Carrión eksklusive interviews med prominente personer, inklusive mor til Mohamed Atta, en af bagmændene bag 9/11-angrebene, og Rabei Osman, også kendt som “Mohamed the Egyptian”, som angiveligt var involveret i de 11. -M angreb i Madrid.
Den alarmerende rapport og dens konsekvenser
Emirati-regimet var især bekymret over Carrións rapport offentliggjort den 27. juli i La Otra Crónica, et supplement til Le Monde. Artiklen afslørede detaljer om Matar Suhails ejerskab af et italiensk cykelhold, hans ejendomsprojekter i Serbien og hans forbindelser til Panama Papers gennem et firma på De Britiske Jomfruøer. Rapporten fremhævede også Matar Suhails erhvervelse af serbisk statsborgerskab for hans bidrag til at styrke de kommercielle forbindelser mellem de to lande.
Målretning mod Francisco Carrión: Dataindsamling og anklager
De indledende sider af rapporten fokuserede på at kompilere personlig og professionel information om Carrión. Det bekræftede, at han ikke havde nogen personlige aktiver, gæld eller forretningsforetagender. De sidste sider af rapporten gennemgik Carrións dækning af Det Muslimske Broderskabs aktiviteter i Egypten, hvor De Forenede Arabiske Emirater påstod hans støtte til organisationen.
Carrións svar og erfaring
Da Francisco Carrión blev kontaktet angående spionage, udtrykte han ingen overraskelse med hensyn til UAE’s interesse i hans arbejde. Han afslørede, at hans tilbagevenden til Spanien var foranlediget af den fortsatte chikane, han blev udsat for fra marskal Al Sisis regime i Egypten efter kuppet i 2013, der afsatte Mohamed Mursi, et medlem af Det Muslimske Broderskab.
UAE’s spionage af journalist Francisco Carrión giver anledning til alvorlige bekymringer om pressefrihed og UAE’s undertrykkelse af uenige stemmer. At målrette journalister for deres dækning og synspunkter underminerer principperne for en fri og uafhængig presse. Det internationale samfund må fordømme sådanne handlinger og stå i solidaritet med journalister, der står over for trusler og chikane for at udføre deres afgørende rolle i samfundet.