Den 15. april 2025 talte den indiske premierminister Narendra Modi med den danske statsminister Mette Frederiksen, hvor de diskuterede udvidelsen af det Grønne Strategiske Partnerskab mellem de to lande. De bekræftede deres engagement i at styrke samarbejdet på tværs af flere sektorer, herunder grøn energi og bæredygtighed.
PM Modi udtrykte sin glæde over samtalen med Frederiksen og betonede, at Indien og Danmark fortsætter med at arbejde tæt sammen på en lang række områder, til gavn for begge folks velstand.
Læs også: Rachel Homan og det canadiske curlinghold besejrer USA og rykker op på tredjepladsen ved VM
Det Grønne Strategiske Partnerskab: En Styrkelse af Bilateral Samarbejde
Premierminister Modi og statsminister Frederiksen diskuterede flere initiativer under det Grønne Strategiske Partnerskab, der blev lanceret i 2020. Partnerskabet har skabt en stærk ramme for samarbejde inden for områder som miljøbeskyttelse, vedvarende energi, vandbevaring, cirkulær økonomi og bæredygtig byudvikling, herunder udvikling af smarte byer.
“Glad for at tale med PM Mette Frederiksen i dag. Vi bekræftede vores stærke støtte til Indien-Danmark Grønne Strategiske Partnerskab og forstærket samarbejde på tværs af sektorer til gavn for vores folk,” skrev PM Modi på X efter telefonmødet.
Højere Udvekslinger og Samarbejde siden 2020
Siden starten af det Grønne Strategiske Partnerskab i 2020 har de to ledere haft flere højtstående udvekslinger og møder, der har bidraget til at styrke partnerskabet. PM Modi fremhævede, at de danske investeringer i Indien har været afgørende for landets grønne omstilling og understregede, hvordan Danmark er blevet en vigtig partner for Indien i at opnå sine ambitiøse miljømål.
Danmark er det eneste land, som Indien har et Grønne Strategiske Partnerskab med, hvilket gør samarbejdet endnu mere bemærkelsesværdigt i den internationale arena.
Fremtidige Udsigter: 3. India-Nordic Summit
PM Modi ser frem til det kommende 3. India-Nordic Summit, som finder sted senere på året i Norge. På dette topmøde planlægger han at mødes med PM Frederiksen for at fortsætte deres diskussioner om styrkelsen af grøn vækst og bæredygtig udvikling. Modi udtrykte sin glæde ved den kommende mulighed for at samarbejde med Frederiksen om endnu flere initiativer for bæredygtighed og grøn energi.
Danmarks Rolle i Indiens Grønne Omstilling
PM Modi har gentagne gange fremhævet Danmarks rolle som en vigtig aktør i at støtte Indiens overgang til vedvarende energi og grønne teknologier. Han har rost den danske regering for dens ekspertise og teknologi, der kan hjælpe Indien med at opnå sine grønne mål på en mere effektiv og hurtig måde.
I maj 2022 under sin rejse til København, roste PM Modi den varme velkomst og respekt, som PM Frederiksen og det danske folk har vist Indien. Han understregede, hvordan Indien og Danmark kan samarbejde om at finde innovative løsninger for grøn vækst og bæredygtig udvikling.
Styrkelse af Globale Relationer
Udvekslingen mellem de to lande drejede sig også om regionale og globale udviklinger af fælles interesse. Partnerskabet mellem Indien og Danmark har sat en standard for internationalt samarbejde om bæredygtighed og grøn omstilling, og begge ledere er forpligtet til at udvide samarbejdet i fremtiden.
Danmark og Indien deler ikke kun et strategisk forhold om bæredygtig energi, men arbejder også på at fremme grønnere transportløsninger og bæredygtig byudvikling globalt.
50-års Jubilæum for Diplomatiske Relationer
I år markerer 50-års jubilæet for de diplomatiske forbindelser mellem Kina og EU, og i denne forbindelse blev eventet en anledning til at fejre det langvarige forhold og styrke de diplomatiske relationer. Danmark spillede en aktiv rolle i at præsentere sin kultur og værdier for det kinesiske publikum og fremhævede sine mål om at bidrage til en bæredygtig fremtid gennem samarbejde.
Konklusion
PM Modi og PM Frederiksen diskussion om at udvide det Grønne Strategiske Partnerskab er et skridt fremad i forholdet mellem de to lande, som fortsætter med at arbejde sammen om grøn vækst og bæredygtighed. Dette partnerskab er ikke kun vigtigt for Indien og Danmark, men også som et globalt eksempel på hvordan lande kan arbejde sammen om at tackle klimaforandringer og fremme grøn energi. Med den fortsatte vækst af samarbejdet vil de to lande fortsat være frontløbere i den globale grønne omstilling.
Denne artikel er oprindeligt publiceret på: socialnews