Et sensationelt fund på den danske ø Tåsinge har sat spørgsmålstegn ved den længe antagede oprindelse af Sutton Hoo-hjelmen – et ikonisk arkæologisk fund fra England. Hjelmen, der i årtier er blevet forbundet med svensk håndværk, kan i virkeligheden være fremstillet i Danmark, ifølge en ny undersøgelse.
En lille metalgenstand, en såkaldt patrice (en slags stempel af kobberlegering), fundet af en amatør-detektorbruger, viser slående ligheder med de karakteristiske motiver på Sutton Hoo-hjelmen. Fundet har nu givet anledning til en genovervejelse af både hjelmens oprindelse og Danmarks rolle i 600-tallets Europa.
Læs også: Det er ikke for sent at forhindre en amerikansk invasion af Grønland
Et tilfældigt fund – med historisk betydning
Det var den danske amatørarkæolog Jan Hjort, som under en ganske almindelig tur med metaldetektor på Tåsinge i det sydfynske øhav, opdagede det lille stempel. Med sine beskedne mål – kun 5 x 4 cm – virker genstanden uanseelig. Men motivet, som stemplet præger, viser forbløffende detaljer, der matcher motivet på Sutton Hoo-hjelmen fundet i Suffolk, England i 1939.
Hjelmen, ofte omtalt som “Storbritanniens Tutankhamon”, er et centralt symbol på angelsaksisk kultur og aristokrati. Fundet af dette stempel i Danmark udfordrer derfor mange af de etablerede teorier om hjelmens fremstilling og den bredere kulturhistoriske kontekst.
Identiske motiver – fælles værksted?
Det mest bemærkelsesværdige ved fundet er ikke kun motivets stilistiske lighed, men også dets tekniske detaljer. Både hjelmen og stemplet viser en ridder til hest med nærmest identiske træk – fra hestens seletøj og krigerens manchet til hestens hale og manke.
Ifølge Peter Pentz, kurator på Nationalmuseet i Danmark, tyder alt på, at hjelmen og stemplet enten stammer fra samme område – eller endda fra samme gruppe af håndværkere.
“Når lighederne er så stærke, kan det betyde, at både stemplet og hjelmen er lavet samme sted – måske endda af de samme mennesker. Det kan være afgørende bevis for, at Sutton Hoo-hjelmen faktisk blev fremstillet på Tåsinge,” forklarer Pentz.
Danmarks rolle i 600-tallet revurderes
Hvis denne teori viser sig korrekt, kan det markere en stor ændring i vores forståelse af
Denne artikel er oprindeligt udgivet på: indiandefencereview