8,3 milliarder kroner. Så meget har de 38.559 pluginhybridbiler, der blev solgt i 2021, i alt fået i skatterabat.
Det svarer til en gennemsnitlig klimarabat på 195.800 kroner til hver af de udskældte biler med kombineret el- og benzinmotor, viser et nyt svar fra Skatteministeriet til Folketingets Skatteudvalg.
Dermed er den samlede skatterabat til pluginhybrider langt større, end hvad ministeriet hidtil har anslået. Tilbage i maj 2021 vurderede Skatteministeriet i et svar til Folketinget, at rabatten i gennemsnit var på 108.700 kroner per bil, hvilket ville svare til en samlet skatterabat på lidt over fire milliarder kroner i 2021.
Danske og udenlandske undersøgelser har vist, at bilerne ofte udleder dobbelt så meget CO₂ som grænsen på 50 gram CO₂ per kilometer i den bilaftale, som regeringen og støttepartierne indgik i december 2020. Dermed er bilerne i mange tilfælde lige så belastende for klimaet som almindelige benzin- og dieselbiler, viser en undersøgelse fra Vejdirektoratet.
Alligevel får bilerne en skatterabat, fordi de anses som ’grønne’ i regeringen og støttepartiernes bilaftale.
Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet understreger, at skatterabatten hurtigst muligt bør droppes, da pluginhybridbilers klimaeffekt i bedste fald er minimal.
»Det er en alt, alt for dyr klimapolitik,« siger Mogens Fosgerau.
»Man kan spørge, hvor meget klimapolitik man har fået for de penge, og det er ikke ret meget,« siger han.
Også Det Miljøøkonomiske Råd, bedre kendt som vismændene, anbefalede i deres seneste rapport at skrotte rabatten. Ifølge vismændene viser analyser, »at pluginhybridbiler ikke kan leve op til de lave CO₂-emissioner, der oplyses fra fabrikantens side«.
»Det er store tilskud til noget med en lille klimaeffekt. Det er en dårlig idé,« siger økonomiprofessor Lars Gårn Hansen fra Københavns Universitet, der også er miljøøkonomisk vismand.
Regeringens tre støttepartier vil alle have genforhandlet bilaftalen med henblik på at udfase rabatten. SF’s politisk ordfører, Signe Munk, påpeger, at der sælges mange flere pluginhybrider end forventet.
»Det er på sin plads, at vi nu får lavet en hurtigere pensionsplan for den her skatterabat til pluginhybridbiler,« siger Signe Munk.
Som Information og DR’s Detektor har afdækket, tilbageholdt Skatteministeriet i månedsvis resultaterne fra en kritisk undersøgelse om danske pluginhybrider, selv om både medier og Folketinget efterspurgte tallene.
Undersøgelsen af de danske biler viser, at pluginhybrider typisk ikke bliver kørt grønt, sådan som forhenværende skatteminister Morten Bødskov gentagne gange har påstået. Den nye skatteminister, Jeppe Bruus, åbnede på et samråd i februar for at genforhandle bilaftalen og vil efter planen indkalde til drøftelser i marts.
’En slags greenwashing’
I det nye svar til Folketinget anslår Skatteministeriet også det provenu, der kunne være havnet i statskassen uden den generøse skatterabat til pluginhybrider. Ifølge ministeriet ville det være på en milliard kroner alene i 2021.
At tabet for statskassen ikke er identisk med skatterabatten, skyldes, at ministeriet formoder, at mange mennesker ville have købt en anden type bil eller måske slet ingen bil, hvis skatterabatten ikke havde været så høj.
Under alle omstændigheder har klimarabatten stik imod hensigten været med til at få tusindvis af biler, som i realiteten slet ikke er grønne, ud på de danske veje, forklarer Mogens Fosgerau.
Størrelsen på skatterabatten til pluginhybrider afhænger af, hvilken type bil man køber. Gennemsnitsrabatten på 195.800 kroner er opgjort ud fra det faktiske salg af pluginhybrider i 2021, oplyser Skatteministeriet.
Ser man på, hvad man kunne få af CO₂-reduktioner på andre områder ved at bruge en milliard kroner, så er der ifølge Mogens Fosgerau faktisk næsten ingen andre steder, hvor pengene ville være dårligere givet ud end ved pluginhybrider.
»Det er rigtig svært at finde på nogle dyrere reduktioner,« siger han.
Lars Gårn Hansen er enig: »Tilskud til biler er et af de dyreste steder, hvor man kan bruge pengene. Og blandt dem er hybridbiler der, hvor man får mindst for pengene,« siger han.
Ved årsskiftet var der indregistreret knap 80.000 pluginhybridbiler i Danmark. Dermed har udviklingen allerede nu passeret det antal solgte pluginhybrider, som regeringen og dens støttepartier forventede over hele årtiet.
Som Information tidligere har beskrevet, var partiernes hensigt, at ti procent af de i alt 775.000 aftalte grønne biler i 2030 skulle være pluginhybrider. Altså i alt 75.000 i 2030.
Allerede tilbage i januar erklærede prodekan på Aalborg Universitet, Jakob Stoustrup, der har kaldt pluginhybrider for »en slags greenwashing«, sig bekymret over det stadigt større tab for statskassen.
»Denne del af bilsalget bliver meget dyrt for skatteyderne. Og hvad værre er, så får samfundet for denne investering langt mindre klimaeffekt end først forventet – hvis nogen effekt overhovedet,«