Aarhus Kommune vil gerne være helt i front på den grønne dagsorden, og derfor var det meget naturligt, at byrådet tilbage i juni sidste år besluttede, at Aarhus skulle gå efter at blive en del af EU-Kommissionens grønne bymission – en klub af 100 byer, som går efter at være klimaneutrale i 2030. Missionen er en del af ‘European Green Deal’, som er EU-Kommissionens store indsats, der skal lede til klimaneutralitet for hele Europa i 2050.
Optagelsen i den særlig klub er nu kommet et skridt tættere på, idet ansøgningen er blevet sendt af sted, oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
»By-missionen kan gavne Aarhus rigtig meget: Vi kommer til at indgå i et netværk af ligesindede byer med stor ekspertise inden for den grønne omstilling. Vi får bedre adgang til risikovillig kapital, der kan skabe rum til at afsøge flere mulige løsninger og ruske os lidt i forhold til vanetænkningen. Og sidst men ikke mindst får vi muligheden for i endnu større grad at brande Aarhus som en ambitiøs foregangsby inden for klima og bæredygtighed. Det er ikke alene til gavn for byen og vores lokale vidensinstitutioner, det kan også fremme grønne eksportmuligheder og dermed vores lokale virksomheder,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i pressemeddelelsen.
Den omfattende ansøgning indeholder en udførlig beskrivelse af Aarhus’ centrale klimaprojekter og -initiativer, kommunens partnerskaber med nøgleaktører, såsom virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner samt borgerne. Desuden indeholder ansøgningen også en beskrivelse af byens planer for at nå målsætningen om klimaneutralitet.
Opbakning fra erhvervslivet
Det er ikke kun blandt byrådets medlemmer, at der er opbakning til den grønne omstilling. Det samme er der i det aarhusianske erhvervsliv, hvor Erhverv Aarhus ser positivt på kommunens ansøgning:
»Vi har nogle af de fremmeste virksomheder inden for hvert deres felt, som alle leverer løsninger til den grønne omstilling. Ved at bliver en del af EU-Kommissionens by-mission, får de lokale virksomheder endnu en bane at spille på. I erhvervskontaktudvalget har vi således en stærk forventning om, at missionen vil lede til yderligere branding af lokale styrkepositioner såsom vind, vand, cleantech og fødevareproduktion, og dermed yderligere grøn eksport,« siger Terje Vammen, bestyrelsesformand i Erhverv Aarhus og medlem af erhvervskontaktudvalget, i pressemeddelelsen fra Aarhus Kommune.
I marts bliver de 100 missions-byer udvalgt, så der er et mix af byer på forskellige udviklingstrin ift til den grønne omstilling.