Rådmand bedyrer, at børn og unges mistrivsel ligger ham meget på sinde, men i hans periode er økonomien til PPR blevet udsultet og er langt under landsgennemsnittet, viser analyse. Det møder kritik fra flere byrådspartier.
25 mio. kr. skal der til, hvis budgettet til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), der hjælper kommunens mange børn og unge i mistrivsel, skal på omgangshøjde med landets andre kommuner.
Det slås fast i en stor analyse foretaget for Børn og Unge, hvor økonomien på PPR-området er gransket.
Analysen viser sig, at Aarhus placerer sig i bunden og ligger en tredjedel under landsgennemsnittet, hvad angår det antal kroner og ører, der er sat af til PPR, og den placering bliver ikke taget vel imod i byrådet.
»Det er på ingen måde tilfredsstillende,« lyder det fra Mahad Yussuf (RV), formand for Børn og Unge-udvalget, som bliver bakket op af næstformand Katrine Vinter Nielsen (EL).
»Når man ser tallene og hører, hvad niveauet er i forhold til andre kommuner, så bliver jeg da forskrækket. Det er vi nødt til at gøre noget ved. Det er bestemt ikke godt nok, at en kommune som Aarhus ligger en tredjedel under landsgennemsnittet på det her område.«
Udsultet
Går man analysen grundigt igennem, står det klart, at PPR-området er blevet udsultet over en længere periode.
Budgettet var i 2021 70,7 mio. kr. – cirka det samme som i 2016. I mellemtiden er antallet af henvendelser dog mere end fordoblet.
I samme periode har man »omprioriteret og effektiviseret« opgaver svarende til 3-4 psykologstillinger samt beskåret et lignende antal stillinger.
Derudover har Børn og Unge budgetteret med besparelser for 1,5 mio. kr. i budgettet for 2022, fremgår det af analysen.
Alt sammen noget, der har presset PPR-området til grænsen, medvirket til et dårligere arbejdsmiljø og skabt længere ventetider for børn og deres familier.
Klinger hult
Den økonomiske gennemgang foruroliger flere politikere, der for nogle uger siden kunne læse i denne avis, at Thomas Medom (SF), der har været Børn og Unge-rådmand siden 2017, peger på mistrivsel som dét emne, han er mest optaget af.
»Jeg er glad for, at rådmanden siger, at det ligger ham allermest på sinde, for han har udsultet området i lang tid. Det vil Venstre holde ham op på. Det kan dog godt undre lidt, at han nu synes, at det er det vigtigste, når han tidligere har valgt at underprioritere det,« siger udvalgsmedlem Mathilde Hjort Bressum (V).
»Det er under al kritik, at der bliver skåret ned samtidig med, at antallet af henvendelser er øget så markant. Og det klinger lidt hult, når Thomas Medom samtidig siger, at området er så vigtigt. Men vi synes også, at rådmanden skal have chancen for at rette op på det, og vi ser med spænding på, hvordan han agter at gøre det,« istemmer Mahad Yussuf (RV).
Det har ikke været muligt for Lokalavisen Aarhus at få et interview med rådmand Thomas Medom i vinterferien.
Men meget kunne tyde på, at han kan finde et flertal for at få flere penge til PPR-området. I hvert fald erklærer Venstre, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Radikale Venstre sig villig til at forhandle en bedre økonomi på plads til årets budgetforhandlinger.
»Den her analyse kalder på, at vi skal have flere penge på bordet og samtidig indføre en ny budgetmodel, så budgettet øges i takt med behovet. Det er helt skørt, at det ikke er tilfældet allerede,« siger Katrine Vinter Nielsen (EL).