Ivan Hansen, en 67-årig pensioneret dansk politibetjent, fyldte for nylig sin indkøbskurv i supermarkedet med omhu, idet han nøje undgik produkter fremstillet i USA. Ingen Coca-Cola, ingen californisk Zinfandel-vin eller mandler. For Hansen er dette den eneste måde, han kender til, at protestere mod USA’s præsident Donald Trumps politik. Han er rasende over Trumps trussel om at overtage det danske territorium Grønland, men det er ikke det eneste. Der er også truslerne om at tage kontrol over Panamakanalen og Gaza samt Trumps forhold til Elon Musk, der har forbindelser til yderste højrefløj og har udført, hvad mange tolker som en nazi-hilsen.
Under sin seneste indkøbstur vendte Hansen hjem med dadler fra Iran. Det chokerede ham at indse, at han nu opfatter USA som en større trussel end Iran. “Trump fremstår virkelig som en bølle, der på alle måder forsøger at intimidere og true andre for at få sin vilje,” fortæller han til Associated Press. “Jeg vil kæmpe imod den slags.”
En voksende boykotbevægelse i Europa
Hansen er blot én blandt mange i en voksende bevægelse på tværs af Europa og Canada, der boykotter amerikanske produkter. Folk deltager i Facebook-grupper, hvor de udveksler idéer om, hvordan man undgår amerikanske varer og finder alternativer. Følelserne er særligt stærke i Norden — og muligvis stærkest i Danmark på grund af Trumps trusler mod Grønland.
Google Trends viste en stigning i søgninger efter termerne “Boykot USA” og “Boykot Amerika”, da Trump annoncerede nye toldsatser, med topregioner som Danmark, Canada og Frankrig. Samtidig vokser en global modstand mod Tesla, da mærket bliver associeret med Trump, hvilket har medført faldende salg i Europa og Canada. I Tyskland efterforsker politiet efter, at fire Tesla-biler blev sat i brand fredag.
Elsebeth Pedersen fra Faaborg på Fyn købte for nylig en bil og undgik bevidst amerikanske mærker. “Før Elon Musk begyndte at opføre sig som en galning, kunne en Tesla have været en mulighed. Måske også en Ford,” siger hun.
Den franske iværksætter Romain Roy, hvis solcellefirma har købt en ny Tesla-flåde hvert år siden 2021, annullerede sin ordre på yderligere 15 biler for at tage afstand fra Musks og Trumps politik. Han beskrev USA som “et land, der lukker sig om sig selv” og nævnte Trumps tilbagetrækning fra Paris-klimaaftalen og Musks armbevægelser. I stedet køber han europæiske modeller, selvom det koster yderligere 150.000 euro (cirka 1,1 millioner kroner). “Individuelle forbrugere, samfundet, vores lande, Europa må reagere,” fortæller han til radiostationen Sud Radio.
Som svar på forbrugernes efterspørgsel har Danmarks største supermarkedskæde, Salling Group, introduceret en stjerneformet mærkning for at markere europæisk-producerede varer i deres butikker. CEO Anders Hagh understreger, at det ikke er en boykot, men et svar på forbrugernes ønske om nemt at kunne vælge europæiske produkter. “Vores butikker vil fortsat have mærker fra hele verden på hylderne, og det vil altid være op til kunderne at vælge. Det nye mærke er kun en ekstra service for kunder, der ønsker at købe varer med europæiske mærker,” skriver han i et LinkedIn-opslag.
“Jeg har aldrig set danskerne så oprørte”
For Bo Albertus blev det “for meget”, da Trump på tv erklærede, at han med politisk eller militær magt ville tage en del af det danske rige. Den 57-årige følte sig magtesløs og måtte gøre noget. Han har opgivet Pepsi, Colgate-tandpasta, Heinz-ketchup og californisk vin og erstattet dem med europæiske produkter. Nu er han administrator for den danske Facebook-side “Boykot varer fra USA”, som har over 80.000 medlemmer. “Drik mere champagne,” skrev en bruger efter Trumps trussel om 200% told på EU-vin og champagne.
Læs også: Múte Egede: Grønland vil opnå uafhængighed fra Danmark
Albertus, en skoleleder, fortæller, at han virkelig savner den stærke smag af Colgate, men er blevet positivt overrasket over at finde en cola-erstatning til halv pris af Pepsi. Trumps politik har “fået det danske vikingeblod i kog,” siger Jens Olsen, en elektriker og tømrer. Han overvejer nu at udskifte værktøj fra amerikanske DeWalt til en værdi af 70.000 kroner, selvom det vil koste ham dyrt.
Olsen har allerede fundet europæiske erstatninger for et amerikansk popcornmærke og californisk-produceret Lagunitas IPA-øl, som han kalder “den bedste i verden.” “Jeg har besøgt bryggeriet flere gange, men nu køber jeg det ikke længere,” siger han. Han har blandede følelser, da han har dobbelt statsborgerskab i Danmark og USA og har tilbragt meget tid i USA.
Denne artikel er oprindeligt udgivet på .pbs.org