Af Michael Byers, Bodo, Norge
Special til The Globe and Mail
Publiceret i går
Michael Byers er indehaver af Canada Research Chair i Global Politik og International Ret ved University of British Columbia.
Hvad hvis USA invaderede Grønland?
Mit spørgsmål var rettet mod diplomater fra Norge, Sverige og Finland, som, ligesom jeg, var rejst til den lille norske by Bodo for en konference om Arktiske emner.
Den svenske diplomat kiggede op i loftet. Den finske diplomat kiggede på sin telefon. Den norske diplomat så ud til at være klar til at deportere mig.
Selvom spørgsmålet var akavet, kæmpede de europæiske regeringer allerede med det som følge af USAs præsident Donald Trumps udtalelse om, at han ønskede at erhverve Grønland “på den ene eller den anden måde.”
Læs også: Dansk pensionist boykotter amerikanske varer i protest mod Trumps politik
Militær magt kan ikke undgås
For der er ingen måde, hvorpå USA kan erhverve Grønland uden at bruge militær magt. Selvom Grønland er en del af Kongeriget Danmark, kunne den danske regering aldrig sælge øen til et andet land på grund af de mennesker, der bor der, hvoraf de fleste er inuitter.
Princippet om selvbestemmelse har været centralt i international ret i mere end et århundrede. Som den amerikanske præsident Woodrow Wilson erklærede i 1917: “Der eksisterer intet ret, som tillader at overføre folk fra suverænitet til suverænitet, som om de var ejendom.”
Grønlændere vil ikke bytte én hersker ud med en anden
Det er sandsynligt, at grønlænderne på et tidspunkt vil udnytte selvbestemmelse og stemme for uafhængighed fra Danmark. De kunne derefter, i teorien, vælge at slutte sig til USA.
Men grønlænderne er, mildt sagt, ikke interesserede i at bytte én udenlandsk hersker ud med en anden.
I fravær af både dansk og grønlandsk samtykke vil enhver amerikansk intervention i Grønland være ulovlig. Selv Trumps indirekte trusler er ulovlige, da FN’s charter forbyder “trussel om eller brug af magt mod et lands territoriale integritet eller politiske uafhængighed.”
En invasion ville aktivere NATO’s kollektive forsvar
En invasion ville også udløse Artikel 5 i den Nordatlantiske Traktat, den kollektive selvforsvarsklausul, som er hjertet i NATO’s alliance.
Ingen forventer, at Canada eller europæiske NATO-lande vil bruge magt for at forsvare Grønland mod verdens mest magtfulde militær. Danmark ville sandsynligvis beordre de soldater, der er stationeret der, til at lade sig neutralisere ved en amerikansk invasion.
Hvad kan Canada og NATO gøre?
Men hvad kunne Canada og vores europæiske allierede gøre, hvis Trump beordrede en invasion? Skulle de pålægge USA flere toldtariffer? Kalde et møde i FN’s Sikkerhedsråd, hvor USA har vetoret? Udvise USA fra NATO?
Det er usandsynligt, at Trump ville blive påvirket af disse foranstaltninger. Og i fravær af et stærkt og resolut svar, kunne han blive opmuntret til at invadere Canada næste gang, velvidende at europæiske stater ikke ville komme til vores forsvar.
En svag respons vil også opmuntre Kina og Rusland
En svag respons ville også opmuntre Kina med hensyn til Taiwan og Rusland med hensyn til Estland, Letland og Litauen.
Der er stadig tid til præventive foranstaltninger
Heldigvis er der stadig tid til præventive foranstaltninger.
Canada og andre NATO-lande bør straks sende små militære kontingenter til Grønland for “øvelser” sammen med danske styrker. Canada har allerede tropper i Letland og opfylder en lignende afskrækkelsesfunktion mod Rusland.
De bør også fremsætte et udkast til en resolution for FN’s Generalforsamling – en, der bekræfter både grønlændernes selvbestemmelsesret og forbuddet mod trussel om eller brug af magt i internationale anliggender.
En sådan resolution vil modtage bred støtte, også fra de globale sydlande. Den kan ikke blokkeres af USA, da der ikke er nogen vetoret i Generalforsamlingen. Hvis Trump overvejer en handling, der ville gøre ham til en international paria, burde han mærke noget af dette pres på forhånd.
Opfordring til at stoppe en invasion af Grønland
I mellemtiden bør europæiske NATO-lande diskret informere amerikanske militærledere om, at en invasion af Grønland vil resultere i tab af deres baser i Europa.
Den amerikanske militær er afhængig af sine europæiske baser for global mobilitet, herunder i støtte af missioner i Mellemøsten. Hvis de amerikanske militærledere forstod, at adgangen til Europa nu er på spil, kunne de måske endelig begynde at modsætte sig Trump.
Ved at omstyrte den internationale orden ville en invasion af Grønland true alles fremtid. Lad os stoppe Trump nu, før det er for sent.
Denne artikel er oprindeligt publiceret på: theglobeandmail