Efter afsløringer af misbrug af studievisa blandt nepalesiske studerende overvejer regeringen at stramme reglerne for udenlandske studerendes adgang til arbejdsmarkedet. Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) har annonceret planer om at begrænse arbejdstilladelser for studerende fra tredjelande og deres partnere, især dem, der er indskrevet på ikkestatsligt godkendte uddannelser.
Baggrunden for disse overvejelser er en markant stigning i antallet af nepalesiske studerende i Danmark, der arbejder i lavtlønnede sektorer som rengøring, hotel- og restaurationsbranchen. Ifølge Fagbladet 3F er antallet af nepalesiske studerende på Niels Brock Copenhagen Business College steget fra 191 i 2022 til 1.085 i 2024. Samtidig er det samlede antal nepalesere med studie- og arbejdstilladelser steget til 2.446 i 2024, med yderligere 1.725 partnere i beskæftigelse. Denne udvikling har skabt bekymring for, at studieophold bruges som en vej til arbejdsmigration, hvilket kan lægge pres på lønningerne i det danske arbejdsmarked.
Minister Bek udtaler, at politiet har mistanke om, at hovedformålet med de nepalesiske studerendes ophold er arbejdsmigration. Derfor foreslår han to konkrete stramninger: For det første skal udenlandske studerende fra tredjelande ikke længere automatisk have adgang til det danske arbejdsmarked gennem deres opholdstilladelse. For det andet skal det ikke længere være muligt for studerendes partnere at ansøge om opholds- og arbejdstilladelse i Danmark. Disse ændringer vil specifikt gælde for studerende på ikkestatsligt godkendte videregående uddannelser.
Det er værd at bemærke, at reglerne for udenlandske studerendes arbejdstid allerede blev justeret pr. 1. juli 2024. Tidligere måtte studerende arbejde op til 20 timer om ugen, svarende til 86,66 timer om måneden. Med de nye regler er grænsen ændret til 90 timer pr. kalendermåned, hvilket giver en smule mere fleksibilitet. Denne ændring gælder både for nye og eksisterende studerende med opholds- og arbejdstilladelse.
Niels Brock Copenhagen Business College, hvor en stor andel af de nepalesiske studerende er indskrevet, tilbyder uddannelser, der ikke er statsanerkendte. Dette betyder, at deres uddannelser ikke nødvendigvis lever op til de standarder, der kræves for offentlig akkreditering. Institutionen har ikke reageret på henvendelser fra Fagbladet 3F angående denne sag.
Disse foreslåede stramninger kommer i en tid, hvor Danmark også søger at lette adgangen for internationale medarbejdere inden for sektorer med mangel på arbejdskraft. Folketinget har for nylig vedtaget beslutninger for at lette adgangen til internationale medarbejdere, især med henblik på den grønne omstilling. Dette inkluderer blandt andet en ny ordning for udenlandske studerende, der har afsluttet en dansk uddannelse, som automatisk tildeler dem et jobsøgningsophold med mulighed for at arbejde i op til tre år efter endt uddannelse.
Derudover har regeringen foreslået en ny uddannelsestilknytningsordning, der giver udlændinge, som er i gang med en uddannelse inden for områder med mangel på arbejdskraft, mulighed for at færdiggøre deres uddannelse i Danmark. Dette initiativ sigter mod at sikre, at studerende inden for kritiske sektorer, såsom sundhedssektoren, kan bidrage til det danske samfund efter endt uddannelse.
Lire aussi: Danske virksomheder ser muligheder i Kina på China International Import Expo (CIIE)
Samtidig understreger myndighederne vigtigheden af, at udenlandske studerende overholder de gældende arbejdstidsbegrænsninger. Overskridelse af de tilladte 90 timer om måneden kan føre til advarsler eller i værste fald inddragelse af opholdstilladelsen. Studerende opfordres derfor til nøje at følge reglerne for at undgå sanktioner.
De foreslåede stramninger har skabt debat om balancen mellem at tiltrække international arbejdskraft og sikre, at reglerne ikke misbruges. Mens nogle frygter, at strammere regler kan gøre Danmark mindre attraktivt for internationale studerende, mener andre, at det er nødvendigt for at beskytte det danske arbejdsmarked og sikre, at studieophold ikke bruges som en genvej til arbejdsmigration.
Det er endnu uvist, hvornår de foreslåede ændringer træder i kraft, men regeringen forventes at fremlægge et konkret lovforslag i den nærmeste fremtid.
Cet article a été publié à l’origine sur thelocal.dk