De danske sundhedsmyndigheder har udsendt nye retningslinjer for solbeskyttelse, hvor de anbefaler, at alle danskere bruger solcreme med mindst faktor 30. Dette sker som reaktion på stigende tilfælde af hudkræft i Danmark og det kommende solrige forårsvejr.
Sundhedsstyrelsen (Sundhedsstyrelsen) udgav mandag de nye retningslinjer og understregede vigtigheden af stærkere solbeskyttelse. Ud over brug af solcreme med faktor 30 anbefales det også at bruge solhat, solbriller og løstsiddende tøj samt at søge skygge, især mellem kl. 12 og 15. Myndighederne fraråder desuden brug af solarium på grund af øget risiko for hudkræft.
Læs også: Ny teknologi transformerer sundhedssektoren: WHO-møde sætter fokus på fremtiden
Hudkræft rammer hvert år omkring 20.000 personer i Danmark, hvoraf 90 procent af tilfældene kan forebygges med korrekt solbeskyttelse, ifølge Sundhedsstyrelsen. Danmark har verdens næsthøjeste forekomst af melanom per indbygger – kun overgået af Australien, hvor solintensiteten er markant højere.
De nye anbefalinger er udarbejdet af Solgruppen, en sammenslutning af interessenter, der inkluderer Dansk Dermatologisk Selskab, Danmarks Meteorologiske Institut, Kræftens Bekæmpelse, Sikkerhedsstyrelsen, Miljøministeriet og Videncenter for Hudkræft.
“Kresten Breddam, afdelingschef hos Sundhedsstyrelsen, udtalte: ‘Vi anbefaler nu, som i de fleste andre europæiske lande, at bruge solcreme med mindst faktor 30, uanset om du er i Danmark eller længere sydpå. Husk også at følge de øvrige solråd: hold dig i skyggen midt på dagen, brug solhat og let tøj.’
Kræftens Bekæmpelse har desuden intensiveret sin indsats mod brug af solarier, især blandt unge. En undersøgelse har vist, at 14 procent af unge mellem 15 og 25 år har brugt solarium inden for det seneste år. Breddam udtalte: ‘Vi ved, at solarier er blevet mere populære blandt unge, men vi ønsker, at færre bruger dem, da risikoen for hudkræft øges markant, jo tidligere man begynder at bruge solarium.’
Sundhedsmyndighederne understreger, at korrekt solbeskyttelse kan redde liv og opfordrer alle til at tage de nye anbefalinger alvorligt.
Denne artikel er oprindeligt udgivet på thelocal.dk