USA’s vicepræsident JD Vance besøger Grønland fredag, netop som præsident Donald Trump insisterer på, at Washington bør tage kontrol over det selvstyrende danske territorium.
Hvorfor er Trump interesseret i Grønland?
Grønlands strategiske beliggenhed og naturressourcer kan være til stor fordel for USA. Øen ligger langs den korteste rute mellem Europa og Nordamerika, hvilket gør den vigtig for det amerikanske missilvarslingssystem.
USA ønsker at udvide sin nuværende militære tilstedeværelse på øen og overvejer at placere nye radarsystemer for at overvåge russiske flådefartøjer og atomubåde.
Hvad er den nuværende amerikanske tilstedeværelse?
USA har en permanent base på Pituffik Air Base i det nordvestlige Grønland. En aftale fra 1951 giver USA ret til at etablere militære baser i Grønland, så længe Danmark og Grønland informeres.
Grønlands politiske status
Grønland var tidligere en dansk koloni, men blev i 1953 et formelt dansk territorium. I 2009 fik øen selvstyre, hvilket betyder, at parlamentet, Inatsisartut, har mulighed for at udskrive en folkeafstemning om uafhængighed.
Læs også: Strammere regler for udenlandske studerendes arbejde på vej efter afsløringer af misbrug
Hvad mener Grønland?
Forholdet mellem Grønland og Danmark har været anstrengt efter afsløringer om fortidens koloniale overgreb. Trumps interesse har dog fået Danmark til at styrke samarbejdet med Grønland.
Meningsmålinger viser, at et flertal af Grønlands 57.000 indbyggere støtter uafhængighed, men der er stor uenighed om timing og økonomiske konsekvenser. Grønlands økonomi er afhængig af fiskeri og årlige danske tilskud på næsten 1 milliard dollar.
Hvad hvis Grønland bliver uafhængigt?
Grønland kunne vælge at indgå en fri associering med USA, hvor amerikansk økonomisk støtte erstatter de danske subsidier. En sådan model findes allerede i Marshalløerne, Mikronesien og Palau.
Eksperter påpeger, at Trumps ønske om at købe Grønland strider mod international lov og princippet om selvbestemmelse.
Hvad siger Danmark?
Da Trump i sin første embedsperiode tilbød at købe øen, kaldte den danske statsminister Mette Frederiksen forslaget “absurd”. Grønlands afgående premierminister Mute Egede har gentagne gange understreget, at øen ikke er til salg.
Denne artikel er oprindeligt udgivet på business-standard.com